Khamis, 30 September 2010

Dinar Emas

Dinar adalah syiling emas. Ia diperbuat daripada emas 22 karat (916) serta mempunyai berat 4.25 gram. Spesifikasi ini telah ditetapkan oleh Khalifah Umar Al-Khattab.

Dirham pula ialah syiling perak berketulenan 999 dan mempunyai berat sebanyak 2.975 gram.

Khalifah Umar Al-Khattab juga telah menetapkan piawaian berat dan ukuran perbezaan di antara dinar dan dirham seperti berikut.
‘7 dinar mesti bersamaan 10 dirham (dari segi beratnya)’

Dinar adalah matawang Sunah dan dibawah ini adalah kebaikan-kebaikannya:

  • Emas dan perak merupakan wang yang paling stabil pernah digunakan manusia.
  • Daripada awal tamadun Islam sehingga hari ini, nilai emas dan perak sangat stabil serta sangat menarik perhatian. Seekor ayam berharga 1 dirham ketika zaman Nabi Muhammad SAW, zaman perkembangan Islam negeri Arab serta zaman ketamadunan khalifah Islam; hari ini seekor ayam masih berharga 1 dirham dikebanyakan tempat diseluruh dunia apabila dibandingkan dengan nilai harga ayam runcit semasa.
  • Sekaligus, ini menunjukkan inflasi sifar dalam jangka masa 1400 tahun.
  • Ia membuktikan bahawa di dalam jangka masa panjang emas dan perak merupakan penyimpan nilai yang unggul. Kuasa beli emas dan perak masih dikekalkan. Inilah kelebihan emas dan perak. Selain itu, emas dan perak tidak boleh dicetak sesuka hati oleh kerajaan menyebabkan nilainya tidak mungkin jatuh seperti wang kertas.
  • Oleh yang demikian, menyimpan kekayaan di dalam bentuk emas adalah kaedah terbaik dan terunggul.
  • Nilai emas dan perak tidak perlu disandarkan kepada mana-mana kerajaan. Ianya bukanlah liabiliti mana-mana pihak.
  • Semua bentuk aset kertas, contohnya bon, saham termasukdeposit bank adalah merupakan 'janji untuk membayar hutang'. Nilainya tertakluk kepada andaian pelabur bahawa janji pembayaran akan dilakukan. Sejarah menunjukkan bahawa aset-aset kertas ini boleh gagal sepertimana yang berlaku kepada bon dan wang kertas peso Mexico.
  • Emas pula tidak tertakluk kepada mana-mana sistem kewangan dunia. Apa pun yang berlaku, emas tetap mengekalkan nilainya. Ini dapat dilihat daripada pengalaman manusia selama 5000 tahun di samping logam ini.
  • Tujuannya bagi mengurangkan penipuan dan manipulasi mata wang. Mata wang sedia ada seperti dolar Amerika, bathThailand mahupun ringgit mudah dimanipulasi dan mudah disalahgunakan.
  •  
  • Dinar emas pernah digunakan sebagai piawai bagi mata wang dunia ribuan tahun lamanya.
  •  
  • Wang kertas dolar pada mulanya disandarkan kepada nilai emas. Tetapi kemudian sandaran emas ini tidak lagi digunakan.
  •  
  • Akibatnya wang kertas dan syiling asyik turun dan naik dan sukar untuk memantapkannya.
  •  
  • Semasa Perang Vietnam 1969-1975, Amerika Syarikatdikatakan mencetak wang kertas dolar untuk menampung kos peperangan. Wang kertas dolar ini dilarang masuk ke Amerika Syarikat semula.
  Nota: artikel ini diambil darihttp://ms.wikipedia.org/wiki/Dinar_emas  

50 Fakta Menarik Tentang Emas

Fakta-Fakta Menarik Tentang Emas:-
1. Emas adalah wang, duit dan harta dari Zaman Manusia mula menemui emas.
2. Emas adalah salah satu unsur kimia dengan simbol Au (Aurum)
3. Nombor atom untuk emas adalah 79
4. Emas telah dijadikan sebagai syiling,barang kemas,hiasan sejak zaman dahulu kala lagi apabila tamadun manusia mula pandai merekod. 

5. Emas diperolehi dari kerak bumi dalam bentuk butiran, urat batuan dan mendapan aluvial

6. Sifat fizikal emas adalah berkilat,lembut dan padat.
7. Emas adalah logam paling lembut di Muka Bumi
8. Emas adalah logam yang paling mudah ditempa di dunia.
9. Emas berwarna kuning berkilau dan tidak teroksida walaupun didalam air
10. Emas digunakan sebagai logam untuk matawang.
     Ia adalah simbol kemewahan  dan simpanan kekayaan individu.



11. Emas dikaitkan dengan semua ideologi, agama dan simbol samada Islam, hindu ataupun aties.
12. Dikatakan sebanyak 161,000 ton (161juta kilogram) emas telah digali dari muka bumi.
13. Didalam era industri moden, emas digunakan sebagai konduktor didalam mesin elektronik, penebat luar satelit dan industri kesihatan seperti pergigian.
14. Emas tidak berkarat dan merupakan konduktor elektrik terbaik.
15. Emas adalah logam peralihan.
16. Emas adalah unsur paling pasif dan sangat kurang bertindak balas dengan unsur lain.
17. Emas satu-satunya unsur yang tidak larut didalam Asid Nitrik.
Logam-logam lain seperti Silver (Si) dan logam lain bertindak balas dengan Asid Nitrik.
18. Asid Nitrik adalah larutan utama digunakan untuk menentukan ketulenan emas.
19. Pada tahun 2008, China telah memintas Afrika Selatan sebagai pengeluar terbesar emas didunia.
Ini kali pertama berlaku sejak Afrika Selatan mula mengeluarkan emas pada tahun 1905.
20. Dalam sejarah manusia, 161,000 ton emas yang telah digali dapat mengisi  hanya dapat mengisi 2 kolam    saiz olimpik.
21. 1 Ounce (31.3grams) emas jika ditempa akan menjadi kepingan halus seluas 300 kaki persegi (3300meter persegi) ~(57m x 57m)
22. Emas tulen boleh ditempa sehalus mungkin sehingga menjadi hampir transparent.
23. Emas boleh dijadikan aloi bersama logam-logam yang lain.(perak,kuprum)
24. Aloi yang dihasilkan dari emas boleh mengubah:-
  • Kekerasan
  • Kekuatan
  • Sifat kelogaman(metallugical)
  • Suhu lebur 
  • Perubahan warna sesuatu kualiti emas.
 
25. Emas digunakan didalam industri moden sebagai konduktor haba dan elektrik.
26. Emas memantulkan dengan kuat sinaran Infra-red
27. Emas tidak bertindakbalas dengan udara,kelembapan dan agen hakisan yang kuat
28. Ion emas sentiasa mengalami proses penurunan dan mendapan:-
  • Hasilnya adalah logam emas padu. 
29. Emas tulen 24 Karat tidak mempunyai rasa dan bau. 
30. Emas sangat tumpat:-
  • 1 meter padu emas adalah seberat 19,300kg
31. Warna emas tulen adalah kuning metalik.
32. Hanya Emas,Cesium dan tembaga adalah unsur logam yang tidak berwarna putih ataupun kelabu (Cesium, 55)
33. Emas mempunyai tindak balas berlainan bergantung kepada kesan relativistic yang berlaku pada satu atom pada orbital atomnya (79 – 2.8.18.18.32.1)
34. Aloi emas berwarna merah rose boleh dihasilkan dengan campuran beberapa komposisi copper (tembaga) dan Silver (perak)
35. Emas hanya mempunyai 1 bentuk isotop sahaja dalam bentuk semulajadinya.
36. Emas digunakan secara meluas di seluruh dunia sebagai tambatan matawang.
     Jumlah emas yang disimpan bank negara = wang yang dicetak

37. Jumlah emas didalam dunia adalah terhad dan pengeluarannya tidak lagi memberi kesan kepada   ekonomi dunia.
38. Pada hari ini, pengeluaran emas semakin berkurang.
39. Pada kurun ke-20, simpanan emas dunia dan pasaran urusniaganya semakin kecil dan kadar nilaiannya adalah tetap.
40. Ketika bermulanya perang dunia pertama, negara-negara yang terlibat dalam perang kembali menggunakan emas untuk membiayai kempen peperangan masing-masing.
41. Selepas perang dunia kedua, emas digantikan dengan tukaran matawang kertas mengikut kaedah Bretton Woods.

42. Nilai standard emas dan nilai tukaran terus kepada nilai matawang  telah dihentikan dan kini ia digantikan dengan nilai tukaran tetap.
43. Switzerland adalah negara terakhir yang menambat matawang mereka (sebanyak 40%) pada nilai emas selepas menganggotai Tabung Kewangan Dunia (IMF) pada tahun 1999
44. Emas tulen adalah sangat lembut untuk digunakan seharian dan biasanya ia dialoikan dengan logam lain untuk menjadikan ia lebih keras.
45. Kandungan emas didalam aloi diukur menggunkan unit Karat (k)
46. Emas tulen diukur sebagai 24karat(k)
47. Syiling emas yang dikeluarkan sejak tahun 1526 sehingga 1930 adalah dalam bentuk emas 22karat (916).
48. Emas untuk pelaburan tidak memerlukan sifat mekanikal seperti keras, kuat untuk dipakai jadi ianya biasa dibentuk kepada emas 24karat.
49. Syiling emas yang dikeluarkan oleh negara tertentu seperti American Gold Eagle, British Gold Sovereign dan South Africa Krugerran adalah dalam bentuk 22 Karat.
50. Emas paling tulen didunia dikeluarkan oleh Canada dalam bentuk Canadian Gold Maple Leaf dengan ketulenan 99.999% emas.

sumber:
http://www.bulliondinar.com/2010/08/50-fakta-menarik-tentang-emas.html


Assayer

Assayer adalah orang yang menguji ketulenan logam berharga.Hanya terdapat beberapa orang Assayer di Malaysia dan salah seorangnya adalah Mr Abdul Shukor Anuar yang digunakan kepakarannya untuk menentukan ketulenan produk Public Gold sehingga mendapat sijil Book Of Record oleh The Malaysia Book Of Record.

Maksud Assayer

Assayer

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
An assayer is a person who tests ores and minerals and analyzes them to determine their composition and value. They may use spectrographic analysis, chemical solutions, and chemical or laboratory equipment, such as furnaces, beakers, graduates, pipettes, and crucibles.
An assayer separates metals or other components from dross materials by solution, flotation process, or other liquid processes, or by dry methods, such as application of heat to form slags of lead, borax, and other impurities. Residues may be weighed on a balance to determine any proportion of precious metals or other components. Specialists in testing and analyzing precious metals are designated gold-and-silver assayer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Assayer

P/s:Oleh kerana hanya terdapat beberapa orang Assayer sahaja di Malaysia maka saya berharap para ibu bapa,para pelajar bakal (atau tidak) penuntut institut pengajian tinggi ,universiti dan lain2 untuk menimbang mengambil jurusan ini sebagai kerjaya masa depan setelah terlebih dahulu menuntut ilmu2 Agama Islam. Kata orang jika dah keluar U nanti (atau belum keluar U)kerja dah ada menanti.
Saya difahamkan hanya terdapat beberapa orang Assayer di Malaysia dan hanya Mr Abdul Syukor Anuar yang Independent.Selain Mr Abdul Syukor kebanyakan Assayer2 itu berkerja dengan FEDMAS.Persatuan Peruncit dan Pemborong Emas Malaysia.Correct Me If I'm Wrong.










Assayer Yang Mengiktiraf Produk Public Gold





Jumaat, 24 September 2010

We Buy dan We Sell (Spread Harga)

Assalamualaikum.

Masih ramai sahabat2 tidak faham maksud  We Sell dan We Buy itu.

We Sell (Jualan Kami) maksudnya harga Jualan dari Public Gold kepada Dealer dan Pelanggan.

We Buy(Belian Kami ) maksudnye harga Belian Balik oleh Public Gold dan Dealer Public Gold untuk Emas yang ingin di Jual Balik oleh Pelanggan kepada Dealer atau Public Gold atas sebab2 seperti harga dah tinggi jadi Di jual laa sebab nak untung atau sebab sebab lain.

Jadi dalam hal ini Public Gold menawarkan harga Belian Balik paling tinggi antara syarikat2 Emas di Malaysia yg mana ini menguntungkan Pelanggan.Inilah yang dipanggil SPREAD HARGA PUBLIC GOLD lagi rendah dari lain2 syarikat Emas.
 
Contohnya:

1) Public Gold Jual emas(We Sell) harga rm1000. Harga beli balik(We Buy) dari pembeli rm950.Bezanya rm1000-950=rm50

2)Malic Gold Jual emas harga rm 1000.Harga beli balik(We Sell) dari pembeli rm 900.Bezanya rm1000-900=rm100.

Kesimpulannya spread harga Public Gold hanya rm50 sedangkan Malic Gold rm100.
Jadi SPREAD HARGA Public Gold lagi rendah dari Malik Gold.sebab rm100 lebih mahal dari rm50.












Ada Lock/order Baru

Ada Pelanggan dah lock harga 
1)10 keping Dinar harga rm606 1 kpg = rm 6060
2)1 kpg 20gram goldbar =rm2931

Sekarang ni boleh le tempah/lock dinar dan goldbar 20gram dan 10 kpg 1 dinar yg baru.ada komisyen lak tu.. 



PEBBEZAAN DINAR & DIRHAM KELANTAN DAN DINAR & DIRHAM PUBLIC GOLD

Perbezaan antara Dinar & Dirham Kelantan dan Dinar & Dirham Public Gold.

1)Dari segi rekaan,ukuran,sifat emas,berat sesuatu emas itu boleh dipanggil Dinar emas bila menepati ciri2 yg ditetapkan oleh Syaidina Umar Al Khattab RadhiAllahu Anhu.Kerana Baginda Khalifah ini yg pertama kali memperkenalkan matawang ini.

2)Dari segi gambar memang berbeza.Malah gambar Dinar Kelantan dan mana2 Dinar adalah tidak serupa dgn gambar pada syiling Dinar Kerajaan Khalifah Umar RA perkenalkan.

3)Dari segi duit pembelian maka duit pembelian Dinar Kelantan akan mengalir masuk pada Kerajaan Negeri Kelantan dan kalangan masyarakat berbilang bangsa di Malaysia.Duit pembelian Dinar Public Gold akan beredar pada Public Gold dan dikalangan masyarakat berbilang bangsa di Malaysia.

4)Dari segi patuh pada Syariah maka kedua2 Dinar adalah mematuhi kehendak Sistem Keewangan Islam yg yg tidak berteraskan duit kertas.

Maka pilihlah Sistem Keewangan Islam agar InsyaAllah .Allah SWT Selamatkan Di Dunia dan Akhirat!

Selamat Menyimpan Dinar agar Harta dan Kekayaan anda di Selamatkan Allah SWT dari Inflasi yg kian mencengkam matawang Dollar.

Bila matawang Dolar merudum maka Ringgit akan ikut sama merudum kalau tiada tindakan segera dari Kerajaan!

You and Your family can be broke anytime and you don't ever know what it's happen.Tengok klip video dalam blog saya!Terima Kasih!


Berita Hari ini 25/9/2010!!Dollar mengalami kelemahan yang sangat ketara dan teruk menyebabkan para pelabur Barat mula membeli emas menyebabkan harga Emas meningkat begitu tinggi sehingga mencatat rekod.
 http://malaysia.news.yahoo.com/afp/20100924/tts-commodities-gold-metals-price-c1b2fc3.html


 Kenaikan Harga Emas mengheret juga harga Perak untuk naik sama sehingga mencatat rekod!



http://malaysia.news.yahoo.com/afp/20100925/tts-commodities-gold-silver-metals-price-c1b2fc3.html

SISTEM KEEWANGAN BARAT MENUJU KEMUSNAHAN~ DOLLAR MENGALAMI SUSUT NILAI YG KETARA DAN ANEHNYA MASYARAKAT DUNIA SEAKAN TERLENA DARI MENYEDARINYA.SISTEM KEEWANGAN ISLAM BAKAL MENGGANTI~INSYAALLAH.

TELEFON SAYA UNTUK BELI DINAR EMAS DAN JONGKONG EMAS: 014 5459761 DAN 0129388354 SERTA ABG ZULKIFLI: 0199288447





Iklan Perniagaan Emas - Media Cetak Harian Metro 23 Sept 2010

AsSalamuAlaikum Wa Rahmatullahi Wa Barokatuh


Pada 23/9/2010,Pihak Public Gold telah mengeluarkan Iklan di media cetak untuk mempromosikan Perniagaan emas bagi menyebarkan pengetahuan kepada orang ramai. tentang kepentingan emas.Harga Emas akan meningkat menjadi USD 1300 bila2 masa.Kalau ada duit, tel atau sms saya lock/tetap harga sekarang juga.Dan tuan puan akan dapat harga sekarang bukan harga esok!lihat link kat bawah:
http://www.publicgold.com.my/index.php

Langkah2 untuk menyertai Dealer2 Public Gold:

1) Download borang di sini

2) Isi maklumat peribadi dan email kepada katrina@publicgold.com.my
cc pada saya:http://emassemasa.blogspot.com/2010/09/firman-allah-azzawajalla-dlm-surah-al.html

3) Pihak Public Gold akan memberi Quotation/Sales order berdasarkan harga semasa bernilai RM20k

4) Sekarang Emas berharga diatas ada ditangan Tuan Puan.Mulakan promosi.jumpa kawan2. Buat dan edar bussines kad .Hantar sms nombor yg ada di Hand Set Tuan Puan.Tingkatkan Imej anda dikalangan sahabat2 Tuan Puan.Tauke Emas mempunyai status yang tersendiri dalam masyarakat.Tapi status sahaja tidak memadai dan bukan tujuan menyertai perniagaan ini.Dapat membantu Sahabat2 dan Costumer(Pelanggan)meningkatkan ekonomi mereka harus jadi keutamaan tuan puan menyertai Dealer2 lain itu.Dapat berniaga emas = jadi tokey emas (jual / beli).

Ingat !Emas Dapat Meningkat dan Menstabilkan Ekonomi Tuan Puan!InsyaAllah!!

TELEFON SAYA UNTUK JADI DEALER/AGENT ATAU UNTUK BELI DINAR EMAS DAN JONGKONG EMAS atau BARANG KEMAS PUBLIC GOLD
DI http://www.publicjewellery.com.my/: 014 5459761 DAN 0129388354 SERTA ABG ZULKIFLI: 0199288447










Isnin, 20 September 2010

TERDAPAT JUGA SILAP FAHAM TENTANG KEGUNAAN DINAR

1)Terdapat 2 orang pelanggan yang saya jumpai menyatakan hasrat mereka untuk memiliki Dinar Public Gold untuk tujuan dijadikan loket atau gelang.Mereka bermaksud mengupah kedai emas mengikat  tanpa merosakkan Dinar ini dan dijadikan sebagai perhiasan diri sebagai tanda kenangan dan sanjungan mereka pada Dinar Emas Public Gold (atau Dinar Islam).Perkara ini tidak ada salahnya pada pendapat saya tapi Dinar itu kan matawang Islam?Tujuan matawang adalah sebagai pertukaran barang atau jual beli atau simpanan dan sebagainya.Saya terbayang pula orang ramai peminat matawang Barat mengikat matawang kertas dan syiling mereka sebagai loket atau gelang dan lain2.Memang melucukan.

Ahad, 19 September 2010

Tips untuk mengesan emas palsu

Salam sejahtera kepada semua pengunjung , saya rasa saya perlu share beberapa tips kepada anda berkenaan bagaimana untuk mengesan emas palsu atau tidak, caranya sangat simple dan anda boleh lakukan sendiri dirumah. Saya terpanggil kerana lambakan emas palsu ini semakin banyak, malah semakin kerap saya jumpa.

Kenapa anda perlu tahu?
1. Menjual atau menggadai emas palsu merupakan satu kesalahan, dan anda boleh didakwa.
2. Menipu pembeli adalah berdosa (senang kan )
Okey tips mudah untuk mereka yang ingin menjual atau membeli barang kemas, supaya anda tidak tertipu dan tidak didakwa.
1. Pakai barang kemas tersebut sekurang-kurangnya satu hari, jika anda dapat mengesan sebarang tanda pada kulit anda atau perubahan kaler maka emas tersebut mungkin palsu
2. Dengan lembut cocokkan jarum pada emas tersebut, jika jarum tersebut tidak patah, maka emas anda mungkin tulen kerana emas bersifat lembut
3. Letakkan barang kemas anda hampir kepada magnet, emas yang tulen tidak mempunyai sebarang sifat magnetic, tips ini sesuai untuk emas yang besar/tebal seperti jongkong emas atau (platinum), jika anda rasa barang kemas tersebut seperti melekat kepada magnet tersebut, maka ia adalah palsu.
4. Jika barang anda berupa rantai atau gelang yang boleh diputar, dengan lembut dan perlahan cuba pulas barang kemas tersebut, ia seakan boleh diputar tetapi jangan gunakan tenaga yang banyak kerana ia boleh putus. Cuma rasakan saja, ia keras atau lembut (tidak berkesan kepada emas 14 karat ke bawah)
5. Tengok pada cangkuk atau penyambung emas, kebiasannya setiap emas akan ditanda dengan kualitinya seperti 916, 750, atau apa sahaja. Selain itu, oleh kerana emas biasanya dijual oleh tauke-tauke cina, ada beberapa gambarajah (maaf saya tak dapat cari untuk sertakan disini) seperti orang berlari, bentuk rumah, dan sebagainya adalah tanda kualiti emas tersebut samada paun, 916 ataupun emas lama.
7. Jika anda tanda seperti GP, atau ZGP (Zhulian) maka ia adalah emas celup , lagi banyak tanda pada cangkuk atau penyambung emas, maka lagi besar kemungkinannya ia adalah palsu. GP stand for Gold Platted.
8. Jika anda tidak sayang pada barang kemas anda, anda boleh cuba toreh kepada batu hitam berkali-kali dan anda boleh tengok samada warna emas ataupun warna putih kesilveran yang terhasil, Hanya dua logam menghasilkan torehan berwarna kuning iaitu emas dan tembaga. Emas putih pun menghasilkan torehan berwarna kuning.
9. Ada juga barang kemas palsu yang berbentuk bulat dan sukar untuk diputar (penipu emas pun arif tentang emas palsu) maka tiada cara lain, anda perlu sendiri bawa berjumpa mereka yang lebih arif
10. Emas tidak mempunyai bau, gosok barang kemas anda pada seluar jean anda pakai (dockers pun boleh, semua la)  sehingga panas dan cuba bau, jika ia adalah besi atau apa sahaja anda boleh bau seakan ferum (bau besi, bau ikan), emas tidak mempunyai bau (saya ulang sekali lagi)
11. Jika ia jongkong yang ditulis berat pada sisinya, sila pergi timbang, kebiasaanya jongkong yang palsu tidak mempunyai berat yang tertera kerana pembuat emas palsu cenderung menggunakan bekas bentuk emas tulen tetapi menggunakan logam yang lain. Emas adalah logam yang paling padu, maka tiada logam lain yang mempunyai berat sama seperti emas dalam saiz yang sama.
12. Jika anda pernah menonton filem koboi, mereka menggigit emas untuk mengesahkan ketulenannya, ia mungkin sedikit fiction tetapi mungkin juga benar kerana emas tulen bersifat lembut, anda boleh cuba gigit, ada sedikit rasa lembut dan tidak keras seperti menggigit ekzos kereta anda. (kami tidak bertanggungjawab jika gigi anda patah.)
13. Bagi mereka yang bersifat sentimental, ada sedikit perasaan berbeza ketika menyentuh emas palsu atau emas tulen. Saya pernah berjumpa dengan pelabur emas yang membeli jongkong emas kerana ingin merasai kenikmatan memegang dan menyimpan emas tulen. Best kot, saya belum dapat lagi selami perasaan itu. sedih betul……
Ok next saya ingin share dengan anda berkenaan jongkong emas, ia mungkin penting untuk mereka yang ingin memilikinya. Risiko jika terbeli jongkong emas palsu sangat besar, anda mungkin boleh bangkrup. Jadi sila perhatikan dengan betul sebelum membeli. Jika boleh bawa bersama mereka yang lebih arif.
Jongkong emas yang dijual di Malaysia terdiri daripada beberapa jenis, antaranya:

1. PAMP Suisse
PAMP ini adalah singkatan bagi (Produits Artistiques Métaux Précieux) (artistic, preciousmetals products). PAMP yang berpangkalan di Switzerland merupakan salah sebuah syarikat yang terkemuka dunia dalam menulenkan logam berharga. PAMP Suisse pula ada 2 jenis iaitu PAMP Suisse dengan Sijil Ketulenan merah dan Lady Fortuna.

PAMP Suisse 100gms Gold Bar

Lady Fortuna
2) Poh Kong Bunga Raya (dijual di Poh Kong)

20grams Bunga Raya Gold Bar





3. Kinebar (Dijual oleh UOB)
Kinebar 1 Ounce Gold Bar (1 Ounce = 28.3495gms)



 4. Public Gold
Beberapa saiz Public Gold, Gold Bar


 Syiling Kijang Emas
5. Kijang Emas (syiling) dikeluarkan oleh Bank Negara



6. Dinar Emas Kelantan (syiling), Dinarkel

Dinar Emas Kelantan (dinarkel)
Itu antara yang sempat saya senaraikan, jika anda ada cadangan sila kemukakan pada bahagian komen dibawah.


Berikut pula adalah jongkong emas/emas putih/platinum palsu yang dijual di Pasaran Malaysia

Platinum Palsu bergambar Suharto

Logam Mulia (LM) Platinum atau emas, lambang kuda, tapak kuda, kuda terbang

Contoh lagi Logam Mulia palsu yang biasa dijumpai

Platinum 16 Oz JM, pun palsu

Ini rupa sebenar emas Logam Mulia

Terima kasih kerana sudi membaca tulisan saya yang panjang ini, bagaimanapun apa yang saya tulis hanyalah sedikit ilmu yang saya ingin kongsi dan ia tidak semestinya tepat, semoga kita sama-sama menambah ilmu berkenaan dunia emas ini, sila bagi pendapat atau pandangan di ruangan komen dibawah. Terima kasih.
Sekali lagi saya ingatkan, sila rujuk mereka yang lebih arif, cara saya mungkin membantu tetapi ia sukar kerana anda perlukan pengalaman dan penelitian yang lebih acap sebelum mempraktiskannya. Salam dari Shahrul Zakaria. Credit kepada
http://www.hargaemas.com.my/tips-untuk-mengesan-emas-palsu/

MASAALAH KETIKA MENJUAL DINAR EMAS PUBLIC GOLD

Baru baru ini selepas saya berjaya mendaftar menjadi dealer(agen) Public Gold saya mencuba jual Dinar Public Gold ini dan Emas2 Produk Public Gold yang lain.Saya menghadapi masaalah:

1)Masyarakat di Terengganu kurang mengenali Produk Public Gold.

2)Mereka lebih menyukai Dinar Emas Kelantan,padahal Dinar Emas di Malaysia dan Dunia sama saja fungsi dan keuntungannya,kegunaannya serta cara pembuatannya mestilah menepati piawaian yg di tetapkan oleh Syaidina Umar Al Khattab R.A. Cuma pada mata kasar duit itu tidaklah berlegar sekitar Kelantan tetapi masih menepati kehendak Islam iaitu agar sistem Keewangan Islam yang lebih adil dapat mengatasi mana2 Sistem selainnya yang tidak baik dan bagus itu kepada Umat Manusia di Dunia ini.

!!SECARA JELASNYA KEDUA DUA DINAR IAITU DINAR EMAS KELANTAN DAN DINAR EMAS PUBLIC GOLD ADALAH MENEPATI KEHENDAK SYARIAH ISLAM(SISTEM KEEWANGAN ISLAM)~BOLEH RUJUK PAKAR YG BERKENAAN DENGANNYA.

3)Ini adalah kerana Islam itu agama Rahmatan Lil 'Alamin.Maka Dia menurunkan RahmatNya melalui berbagai2 cara.Sistem matawang Islam Dinar dan Dirham adalah salah satunya Rahmat dariNya kepada manusia disamping menjadi ujian.Dunia ini keseluruhannya pun tempat ujian dariNya..Maka cara2 yang disarankanNya adalah yang terbaik.Kerana Dia Tahu apa yang terbaik untuk manusia ciptaanNya itu lepas dari ujianNya.Macam kita periksa kat sekolah:kalau salah cara tentu gagal dalam peperiksaan.

4)Atas sebab2 diatas maka secara ikhlasnya saya menyarankan kepada umat Islam dan rakyat Malaysia membeli dan menyimpan Emas dan terutamanya Dirham dan Dinar agar kekayaan,kemudahan,harta benda kita dan keluarga kita di lindungi olehNya dari Inflasi yg Dia telah tetapkan kena atas Sistem Keewangan Barat dgn tujuan2Nya Yang Tersendiri.

5)Oleh kerana itu Saya menyarankan kepada pihak pengurusan Public Gold dan Public Dinar agar menimbang untuk memperhebatkan promosi di Media media akhbar ,tv,elektronik dan selainnya di negara ini.
Tetapi walau apa masaalah dan rintangan sekalipun bertekad untuk harungi moga tercapai apa yg di cita2kan.Insya Allah.

TERDAPAT JUGA SILAP FAHAM TENTANG KEGUNAAN DINAR

1)Terdapat 2 orang pelanggan yang saya jumpai menyatakan hasrat mereka untuk memiliki Dinar Public Gold untuk tujuan dijadikan loket atau gelang.Mereka bermaksud mengupah kedai emas mengikat tanpa merosakkan Dinar ini dan dijadikan sebagai perhiasan diri sebagai tanda kenangan dan sanjungan mereka pada Dinar Emas Public Gold (atau Dinar Islam).Perkara ini tidak ada salahnya pada pendapat saya tapi Dinar itu kan matawang Islam?Tujuan matawang adalah sebagai pertukaran barang atau jual beli atau simpanan dan sebagainya.Saya terbayang pula orang ramai peminat matawang Barat menggikat matawang kertas mereka sebagai loket atau gelang dan lain2.Memang melucukan.

2)Sebenarnya,adalah lebih elok dan patut tuan puan membeli barang kemas dari  Public Gold Jewellery dengan layari link dibawah.Public Jewellery mempunyai harga dan perkhidmatan special kpd tuan puan:
http://www.publicjewellery.com.my/

TELEFON SAYA ATAU ABG ZULKIFLI UNTUK BELI DINAR EMAS DAN JONGKONG EMAS atau BARANG KEMAS PUBLIC GOLD: 014 5459761 DAN 0129388354














CARA Membeli dan Menjual Emas Fizikal syarikat Public Fine Gold International Sdn Bhd.

CARA Membeli dan Menjual Emas Fizikal syarikat Public Fine Gold International Sdn Bhd.

Public Fine Gold International Sdn. Bhd (Public Gold) merupakan syarikat pertama di Malaysia yang menjual emas pelaburan pada harga pasaran antarabangsa.

Syarikat yang berpangkalan di Bukit jambul, Pulau Pinang mempunyai falsafah untuk mendidik masyarakat mengenai kepentingan menyimpan emas fizikal sebagai pelaburan yang terunggul dan selamat.

Ini membolehkan masyarakat Malaysia membeli dan menjual emas fizikal pada harga yang kompetitif. Perbezaan di antara harga belian yang rendah sekitar 5-6% adalah sangat menarik jika dibandingkan dengan kedai emas (sekitar 13% - 25%).

Produk yang dijual.
Public Gold menawarkan 2 bentuk emas pelaburan yang terbaik iaitu:

1. Syiling emas 999.9

2. Jongkong emas / gold bar 999.9

Syiling emas.
Syiling emas yang dijual adalah di dalam bentuk 50 gram

Jongkong emas / gold bar

Gold bar yang dijual oleh Public Gold adalah seperti berikut:

1. 20 gram

2. 50 gram

3. 100 gram

4. 1 kilogram

Sijil ketulenan emas.
Setiap pembelian jongkong emas akan disertakan dengan sijil pengesahan ketulenan yang ditandatangani oleh "Assayer" yang diiktiraf. Ini bagi menjamin kualiti emas yang dibeli.

Bagaimana membeli emas Public Gold?
Memandangkan Public Gold menjual emas mengikut harga pasaran emas antarabangsa, harganya sentiasa berubah-ubah.

Bagi pembeli daripada luar Pulau Pinang, terdapat kos pengangkutan yang perlu ditambah. Ia adalah seperti berikut:
1. 20 gram = RM10

2. 50 gram = RM20

3. 100 gram = RM30

4. 1 Kilogram = RM300

Jika pembeli hendak membeli, mereka boleh membuat tempahan dengan Public Gold ataupun membeli emas Public Gold melalui agen-agen di seluruh Malaysia.
Untuk Pembelian Anda hubungi saya, 014 5459761 atau 012 9561954

Pembayaran tunai perlu dibuat dalam masa 1 ½ jam daripada tarikh tempahan emas. Jika bayaran tidak diterima maka tempahan akan dikira batal.

Kebaikan membeli emas daripada Public Gold.
Membeli emas dengan Public Gold mempunyai banyak kelebihan:

1. Stok sentiasa ada -Public Gold mengeluarkan sendiri produk emas mereka.

2. Harga yang jauh lebih rendah daripada kedai emas .

3. Memberi jaminan membeli balik emas mereka mengikut harga belian walaupun calar, dibuka sarungnya , bengkok asalkan beratnya masih sama.

4. Perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (sekitar 5%-6%).

5. Kualiti emas yang terbaik (jongkong emas dengan kualiti 24K).

6. Mempunyai agen yang ramai di seluruh Malaysia.

Pengiktirafan.

Public Gold telah menjadi syarikat pertama di Malaysia yang mencipta rekod "The Malaysian Book of Record" sebagai:

Pengeluar gold bar tempatan pertama mendapat pengiktirafan assayer dari segi ketulenan jongkong emas keluaran mereka.

Belilah Emas sekarang satu tindakan yg bijak.

video

Hari Raya Promotion


Rasulullah Bersabda berkenaan Kepentingan Dinar(emas) dan Dirham

Abu Bakar Ibn Abi Maryam meriwayatkan bahawa beliau mendengar RasulullahSAW telah bersabda "Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan).Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal.

Translate in English:

Dinar and Dirham

Abu Bakr ibn Abi Maryam reported that he heard the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, say: "A time is certainly coming over mankind in which there will be nothing [left] which will be of use save a dinar and a dirham."  (The Musnad of Imam Ahmad ibn Hanbal)

Gold and silver are the most stable currency the world has ever seen.Protect your wealth by buying gold and silver.

Zero inflation in 1,400 years

A chicken at the time of the Prophet, salla'llahu alaihi wa sallam, cost one dirham; today, 1,400 years later, a chicken costs approximately one dirham.

Public Dinar offers very competitive rates for purchasing gold Dinar.

Firman Allah Azzawajalla Dlm Surah Al Fatihah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Surah Al Fatihah
1. Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

2. Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan Yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

3. Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

4. Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).

5. Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja Kami memohon pertolongan.

6. Tunjukilah Kami jalan Yang lurus.

7. Iaitu jalan orang-orang Yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang Yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang Yang sesat.

Sodhaqa Allahul 'Azim
Benarlah Firman Allah Yang Maha Agung